28/11/2014

Educational Friday: The Poncho's History

Λοιπόν, από ό,τι καταλαβαίνω, ο καιρός άρχισε να κρυώνει για τα καλά και στην Ελλάδα. Εντάξει, μεταξύ μας, καιρός ήταν! Και πέρα από την κλιματολογική αγανάκτιση που κρύβεται πίσω από το 'καιρός ήταν', υπάρχει και μία άλλη αγανάκτιση, λίγο πιο ωφελιμιστική - μεταξύ μας πάντα. Θα σας εξηγήσω αμέσως τι ακριβώς εννοώ. Τα Χριστούγεννα δεν είναι ούτε έναν μήνα μακριά και θέλω λίγο χειμωνιάτικο σκηνικό για να τα υποδεχτώ. Εντάξει, δεν είπαμε να χιονίσει κιόλας, αλλά λίγο κρύο να το κάνει για να μπούμε στη χριστουγεννιάτικη διάθεση! Και εκτός αυτού, ας το παραδεχτούμε, όσο σέξυ και χαλαρές και αν νιώθουμε το καλοκαιράκι, ο χειμώνας πάντα ενέπνεε για πιο στιλάτα ντυσίματα. Και αυτό συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου, γιατί επιτρέπει το layering. Και το layering θέλει τέχνη και φαντασία για να το κάνεις σωστά. Τέλος πάντων, νομίζω ξέφυγα λίγο. 

Τώρα λοιπόν που κρύωσε ο καιρός (επανέρχομαι στο θέμα σαν να μην τρέχει τίποτα), τι θα βάλετε; Οι εναλλακτικές είναι πολλές, όμως η πιο στιλάτη μία: το πόντσο. Τι είναι το πόντσο, όμως;

Το πόντσο είναι είδος πανωφοριού που αρχικά, όπως μας πληροφορεί το wikipedia, σχεδιάστηκε για να κρατάει το σώμα ζεστό. Είδατε που σας έλεγα; Έχει την προέλευσή του στη λατινική Αμερική και στην παραδοσιακή του εκδοχή είναι κατασκευασμένο από ένα ζεστό, χοντρό και έντονα χρωματισμένο ύφασμα, όμως και η αδιάβροχη βερσιόν του ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη (για παράδειγμα, έχει κατ' επανάληψη χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό). 

Τη δεκαετία του 1960 φορέθηκε από τον Clint Eastwood και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. 
Παραδοσιακά, το πόντσο είχε μόνο ενα άνοιγμα, για το κεφάλι, ενώ πολλές φορές είχε και κουκούλα. Φέτος, πού είναι η χρονιά του, μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες παραλλαγές: με άνοιγμα για τα χέρια, ζιβάνγκο, με άνοιγμα μπροστά (σαν ζακέτα). 

Εγώ το βρήκα στα Stradivarius στην τελευταία εκδοχή και μου άρεσε πολύ. Για αυτό το outfit, το συνδύασα με ένα cowboy hat και το αγαπημένο μου κολιέ για αυτή τη σεζόν. Και επειδή αισθάνθηκα ότι το καπέλο έδωσε αρκετή εκκεντρικότητα, τουλάχιστον τόση όση εγώ ήθελα για εκείνη τη μέρα, ένα απλό μαύρο tank top, ένα τζιν καμπάνα (yes, they are back. Σε ευχαριστώ, θεέ της μόδας) και ένα super comfortable backpack -το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει γίνει η προέκταση και του χεριού και της πλάτης μου- ήταν το ιδανικό συμπλήρωμα.

Τέλος, επειδή αναγνωρίζω ότι το συγκεκριμένο outfit δεν φαίνεται και πολύ ζεστό (όπως σας έταξα) και επειδή το να κλείσετε απλώς το πόντσο δεν θα αποδώσει (το δοκίμασα), θα σας πρότεινα να φορέσετε το πόντσο πάνω από ένα δερμάτινο τζάκετ. Η επιτυχία και η ζεστασιά είναι εγγυημένη.

Photos by Eva Kar.

Το πόντσο είναι από τα Stradivarius, το καπέλο από τα Zara και το αγαπημένο μου κολιέ από τα Accessorize. Το tank top είναι Bsb, το τζιν Joe's, τα παπούτσια Jeffrey Campbell και το backpack Jobis.

1 comment:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα! Ομολογώ ότι αγνοούσα τόσο την ονομασία όσο και την προέλευση αυτού του πανοφοριού!
    Επίσης, εκπληκτικό το καπέλο, το οποίο χρωματικά ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα των μαλλιών.
    Πολύ καλή δουλειά!
    Μπράβο!

    ReplyDelete

Your thoughts