13/03/2015

Survival Guide: Finding the perfect dress for a wedding




Μμμμ! Αυτό κι αν είναι survival guide! Η άνοιξη είναι αποδεδειγμένα η περίοδος που θα λάβετε τα περισσότερα γαμήλια προσκλητήρια. Εκτός από τον πανικό του τύπου 'Όλοι παντρεύονται. Εγώ τι κάνω στη ζωή μου;' που θα σας πιάσει (sorry, για αυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι-μία απλή fashion blogger είμαι), το σημερινό ποστ θα σας βοηθήσει να επιβιώσετε ξεπερνώντας κάθε στιλιστική κακοτοπιά. Ακόμη και αν δεν πιστεύετε πως το σημερινό survival guide έχει κάποια χρησιμότητα, πάω στοίχημα πως σύντομα θα ανατρέξετε σε αυτό για tips, dos και donts και λίγη ενδυματολογική έμπνευση.  

Βασικές αρχές

1. Καταρχάς, το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αρχίσουμε να αναζητάμε το ιδανικό outfit είναι το concept του γάμου. Είναι ευνόητο ότι άλλο ντύσιμο απαιτεί ένας γάμος στο X χωριό, ο οποίος τυχαίνει να γίνεται σε κλειστό κύκλο, και άλλο ένας γάμος σε ανοιχτό κύκλο στην Πολιτεία. Εννοείται πως σε κάθε περίπτωση θέλουμε αφενός να τιμήσουμε το ζευγάρι και αφετέρου να είμαστε η πιο εντυπωσιακή παρουσία του event, αλλά μάλλον θα νιώσουμε λιγάκι άβολα με τη λαμέ τουαλέτα και το Philip Treacy headpiece στην πρώτη περίσταση. Ειδικά αν οι υπόλοιποι καλεσμένοι έχουν υιοθετήσει ένα χαλαρό dresscode.  

2. Το δεύτερο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι η σχέση μας με το ζευγάρι και το μυστήριο εν γένει. Σε περίπτωση που είμαστε κολλητή της νύφης (ή του γαμπρού), κουμπάρα ή στενή συγγενής το ζευγαριού, ίσως και να μπορούμε να παραβλέψουμε τη βασική αρχή #1. Σε αυτή την περίπτωση, η περίσταση σίγουρα απαιτεί κάτι λαμπερό (όχι, δεν εννοώ απαραίτητα παγιέτες). Αν, αντιθέτως, μετά βίας γνωρίζουμε το ζευγάρι -ή είμαστε πρώην του γαμπρού-, καλό είναι να κρατήσουμε ένα πιο χαμηλό στιλιστικό προφίλ, μιας και δεν θέλουμε να αναρωτιούνται οι υπόλοιποι καλεσμένοι 'Ποια είναι αυτή με τη χρυσή μάξι τουαλέτα;' και κανείς να μην έχει απάντηση!

3. Βασική αρχή για γάμους, βαφτίσια, parties, γραφείο και κάθε έξοδο (ακόμη και την πιο απλή). Λάβετε υπόψιν το σωματότυπό σας. Η μόδα έχει αφήσει πίσω της εποχές που όλοι έπρεπε να φοράνε coctail φορέματα ή στενές μάξι τουαλέτες που τονίζουν κάθε σπιθαμή του κορμιού. Και να θυμάστε πως αυτός ο κανόνας υπερισχύει σε σχέση με κάθε στερεότυπο του τύπου 'η περίσταση απαιτεί φόρεμα'. Αν έχετε πάρει κάποια κιλά παραπάνω τελευταία ή πιστεύετε ότι η μέση σας δεν είναι δαχτυλίδι, ίσως ένα tailored παντελόνι με ένα εντυπωσιακό τοπ να σας ταιριάζουν καλύτερα. Αν και λιγότερο εντυπωσιακό από το coctail φόρεμα, το σύνολο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της αυτοπεποίθησής σας και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!    

4. Επ'ουδενί μην φορέσετε λευκό ή κάποια off white απόχρωση. Ακόμη κι αν ο γάμος είναι κατακαλόκαιρο και το λευκό φόρεμα θα αναδείκνυε τέλεια την ηλιοκαμένη σας επιδερμίδα, σίγουρα αυτός δεν είναι ο σωστός λόγος για να χαλάσετε την πολύχρονη φιλία σας με τη νύφη. Μην ξεχνάτε πως είναι η μέρα της και δεν θα είμαστε εμείς αυτές που θα της την χαλάσουμε φορώντας λευκό. Εξαίρεση, αν έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με τη νύφη και πιστεύουμε πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο (αστειάκι!) ή αν η νύφη είναι κολλητή/αδελφή κλπ μας και έχει συναινέσει στην χρωματική επιλογή μας.

5. Τελευταία βασική και απαράβατη αρχή. Όσο κι αν θέλετε να τραβήξετε όλα τα βλέμματα πάνω σας -και ειδικά εκείνου του sexy πρώην σας που θα έρθει στο γάμο με την καινούργια -εννοείται αντιπαθητική- αγαπημένη του-, μην είστε προκλητικές. Αρχικά, γιατί το μυστήριο είναι ιερό, τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους, και το μέρος στο οποίο τελείται χώρος θρησκευτικών συναθροίσεων. Οπότε, ας το σεβαστούμε. Επίσης, όσο κι αν ένα αποκαλυπτικό ρούχο τραβάει τα βλέμματα, σίγουρα αποπνέει κάτι φθηνό και μάλλον τα βλέμματα που τραβάει δεν είναι αυτά που πραγματικά θέλουμε. Αντιθέτως, να είστε σίγουρες ότι μία classy εμφάνιση μπορεί να αποπνεύσει τη σωστή ποσότητα και ποιότητα sexiness και σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων για διάστημα πολύ μεγαλύτερο από μία βραδιά. 

What to finally wear

Λοιπόν, τώρα που καθιερώσαμε τις βασικές αρχές, ας δούμε τι επιλογές έχουμε. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι τόσο λίγες όσες έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό σημαίνει πως τα φορέματα ναι μεν είναι η πιο safe και αναμενόμενη επιλογή, όμως δεν κατέχουν το μονοπώλιο στην απάντηση 'Τι να φορέσω στο γάμο που με έχουν καλέσει;'. Ας δούμε το countdown...

5. Ψηλόμεσο tailored παντελόνι-εντυπωσιακό top
Μία ωραία επιλογή για περιπτώσεις που το φόρεμα είναι απαγορευτικό είναι ένα ψηλόμεσο designer tailored παντελόνι σε έντονη -εν όψει καλοκαιριού- απόχρωση συνδυασμένο με ένα εντυπωσιακό top. Το top μπορεί να είναι εξώπλατο, cropped, δαντελωτό, μεταξωτό ή απλά σε διαφορετική από το παντελόνι έντονη απόχρωση, ώστε να δημιουργεί ένα ενδιαφέρον colour blocking αποτέλεσμα. Το σύνολο μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερο στιλιστικό ενδιαφέρον με αξεσουάρ σε χρώμα: α) διαφορετικό αλλά εξίσου έντονο ή β) χρυσό, μιας και το χρυσό κολλάει παντού, ειδικά το καλοκαίρι.
Παντελόνι Moschino, top Alexander Mc Queen, clutch bag Marc Jacobs, πέδιλα Sergio Rossi, κολιέ Kenneth Jay Lane, σκουλαρίκια Oscar de la Renta 





4. Φούστα-μπλούζα 
Αυτή κι αν είναι ενδιαφέρουσα επιλογή. Ειδικά αν σκεφτείτε πόσα διαφορετικά είδη φούστας υπάρχουν. Από full γραμμή μάξι ή midi, μέχρι κλαρωτή mini, έχετε απεριόριστες επιλογές, ανάλογα με το σωματότυπό σας, και σίγουρα μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Εγώ, πάντως θα απέφευγα τις αυστηρές pencil skirts, γιατί δεν ταιριάζουν με τη χαλαρή μου διάθεση το καλοκαίρι... Επίσης, όσα έγραψα για το συνδυασμό παντελόνι-μπλούζας και για τα έντονα αξεσουάρ ισχύουν κι εδώ. Μην τα αμελήσετε! 
Φούστα Peter Pilotto, top Suno, παπούτσια Oscar de la Renta, κολιέ Philippe Audibert



3. Jumsuit
Αναμφίβολα, τα jumsuits διεκδίκησαν και -επάξια, αν με ρωτάτε- κατέλαβαν μία θέση στο βάθρο της μόδας τα τελευταία χρόνια. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά άλλωστε; Αφού μας χαρίζουν ύψος, είναι sexy αλλά ταυτόχρονα σοφιστικέ και πιο ιδιαίτερα από τα φορέματα. Ένα jumsuit με ιδιαίτερα κοψίματα θα αποκαλύψει τα δυνατά σημεία του σώματός σας (π.χ. πλάγιους κοιλιακούς) και θα σας χαρίσει έξτρα γοητεία. Θα πρότεινα να αποφύγετε αυτό το trend αν έχετε λίγα κιλά παραπάνω στο κάτω μέρος του σώματος, γιατί η μονοκόμματη κοψιά του ρούχου θα τονίσει το πρόβλημα.
Jumpsuit και ζώνη AQAQ, πέδιλα Isabel Marant, δαχτυλίδι Ileana Makri, handcuff Kenneth Jay Lane



2. Coctail ή full mini φόρεμα
Το coctail φόρεμα είναι η σωστή εναλλακτική για όσες από εσάς θέλετε να δώσετε στην εμφάνισή σας μία vintage essence. Το αριστοκρατικό σας outfit θα συνδυαστεί άψογα με ένα σετ μαργαριταρένιων κοσμημάτων, έντονο eyeliner και κόκκινο κραγιόν. Αντίθετα, το full mini φόρεμα, το οποίο θα μπορούσε να φορεθεί εξίσου εύκολα και σε βαφτίσια, θα ταιριάξει περισσότερο σε νεαρότερες ηλικίες. Τα έντονα χρώματα σε αξεσουάρ ή μακιγιάζ (θα πρότεινα κάτι σε pin-up) θα δώσουν μία pop νότα.
  
Φόρεμα Oscar de la Renta, γόβες Alexander Wang, δαχτυλίδι Noir Jewelry, σκουλαρίκια Lanvin
1. Μάξι φόρεμα/τουαλέτα
Στην κορυφή της λίστας μου δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάτι άλλο από ένα μάξι φόρεμα ή τουαλέτα. Το μάξι φόρεμα, σε αρχαιοελληνική γραμμή και σε pal απόχρωση, θα είναι ό,τι πρέπει για ένα γάμο σε κάποιο κυκλαδονήσι. Μπορείτε να το συνδυάσετε με χρυσά αξεσουάρ, πέδιλα και hairpieces για να μοιάζετε με αρχαία Ελληνίδα θεά. Όσο για τη μάξι τουαλέτα, αν δεν την βάλετε σε αυτή την περίσταση πότε θα τη βάλετε; Δεδομένου ότι δεν ζούμε στο Upper East side του Manhattan, μάλλον ποτέ. Οπότε, τολμήστε το τώρα. 
Τουαλέτα Valentino, παπούτσια Alaia, clutch bag Marni, δαχτυλίδι Katie Rowland




1 comment:

  1. Τελεια αναρτηση, οντως θα παω το καλοκαιρι σε γαμο αλλα θα γινω και κουμπαρα χιχι οποτε ηταν οτι πρεπει!!!

    ReplyDelete

Your thoughts